Kata

Kata er en form for skyggeboksning, hvor udøveren af kata’en kæmper mod forudbestemte usynlige modstandere. Da Kata er en træning i kamp, består en Kata af forsvar og angreb. Teknikkerne der benyttes er basis-teknikker, som er grundlæggende for karaten.

Da Kata er en kamp mod modstander, trænes Kata i Shuri-ryu også med modstandere. Dette er bl.a. med til at øge forståelsen for de enkelte Kata’er og samtidigt trænes basisteknikkerne, og fokus af teknikkerne mod specifikke vitale punkter.
Ved træning med modstander er der fem forskellige fortolknings former, hvor de 3 første er: Omote, ura og kakushi. Hvor Omote er den grundlæggende fortolkning (Bunkai) af Kata’en, og den der læres først.

Ved træning af Kata fokuseres der bl.a. på:

  • Hastighed
  • Kraft
  • Form
  • Fokus af teknikerne (Kime)
  • Intention i udførelsen

Disse fokus områder, samt andre, er med til at styrke den enkelte udøvers karate.

 

Kata benyttes ikke kun som en del af træningen men bruges også til konkurrencer. Ved konkurrencer lægges der bl.a. stor vægt på ovenstående punkter samt udførelsen af korrekte teknikker og om udøveren “ser” modstanderne for sig og dermed udfører teknikkerne med den rette intention.

Af Kata’er i Shuri-ryu kan nævnes: Wunsu, Anaku, Naihanchi Sho samt mange flere. Wunsu kata er den første kata man lærer og som man skal kunne når man skal gradueres til gult bælte. Til sort bælte / 1. Dan skal man kunne 8 Kata’er, dvs. man som minimum lærer en ny Kata til hvert bælte op til 1. Dan.