Kobudo

Kobudo historie:

Fra den 1. januar 2012, har ledelsen i Okinawan Shuri Ryu karate Danmark, vedtaget at vores officielle kobudo bliver det veldokumenteret Ryukyu Kobujutsu som har dybe rødder til Okinawa og Japan.

Den korte version af Ryukyu Kobujutsu`s historie er følgende. De klassiske kampkunst stilarter fra Ryukyu-øerne består af Toshu-Jutsu, ”teknikker med tom hånd”, og Emono-Jutsu, som er ” teknikker med våben”. I dag kalder vi først nævnte Karate, og anden nævnte kaldes i dag Ryukyu Kobujutsu.(Kobudo)

De fleste kata som trænes i dag er en arv fra de ”gamle” mestre, der levede for 200 – 400 år siden. Ryukyu Kobujutsu havde sin glansperiode i 1600, 1700 og 1800 hundrede tallet, hvor der var mester som Soeishi, Sakugawa og Chatanyara der levede.

Ryukyu Kobujutsu gennemgik aldrig samme rennæsence som karaten gjorde, da den introduceredes på den japanske hovedø i begyndelsen af 1900-tallet. Tværtimod var det vældig få personer, som havde kendskab til våbenteknikkerne på dette tidspunkt. For at forhindre at traditionerne skulle dø ud, dannede Kobujutsu mesteren Shinken Taira sensei, i 1935 organisationen Kobujutsu Kenryu Kai, som efter 5 år ændrede navn til Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai.

Taira sensei mødte i 1935 Motokatsu Inoue sensei, og kunne dermed sikre sig en forsat udvikling af Ryukyu-øernes våbenkunst.  Inden Shinken Taira sensei døde d. 3. september 1970, overlod han præsidentskabet til Motokatsu Inoue sensei.

Motokatsu Inoue sensei udvikling indenfor budo og Ryukyu Kobujutsu kan tilskrives mestre som Seiko Fujita som var de ”14 stormester af Koga Ninja Ryu”, Yasuhiro Konishi, mester i ”Shindo Jinen Ryu”, Gozo Shioda (Aikido-mester), og Shinken Taira som var Ryukyu-mester.

Motokatsu Inoue sensei vigede en stor del af sit liv for bevaring og udvikling af Ryukyu Kobujutsu. Han skabte en mere pædagogisk måde at tilegne sig våben teknikkerne på, med blandt andet 5-5-5, stillinger, forsvar og angreb som vi kender dem i dag. Motokatsu Inoue sensei har ligeledes skrevet 5 bøger, der beskriver forskellige Kihon, Kata og Kumite med de forskellige våben.

I 1970 ændredes navnet til Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai.

Motokatsu Inoue sensei overdragede ved sin død d. 1. januar 1993, præsidentskabet til sin søn Kisho Inoue sensei, som stadig er øverste mester for hele systemet.

I Okinawan Shuri Ryu Danmark ligger ansvaret for korrekt træning, og undervisning hos Shihan Arne Nielsen.

Den danske præsident for Ryukyu Kobujutsu er sensei Flemming Almtorp, han alene har ansvaret for gradueringerne i systemet, dog gælder Okinawan Shuri Ryu systemets gradueringskrav, hvor der beskrives at udøveren skal have kendskab til de 5 hoved våben m.m., for at opnå sin graduering i Shuri Ryu.